Na luzie

111

10 listopada 2017 r. uczniowie klas 5b i 7a wraz z nauczycielami – p. Paulą Presman, p. Ewą Korczak i p. Mariuszem Śliwińskim uczestniczyli w wycieczce do Łodzi. W Muzeum Miasta Łodzi obejrzeli jego ekspozycje i wystawy stałe, które przybliżyły im historię i współczesność tego wyjątkowego miasta.
W Centralnym Muzeum Włókiennictwa wzięli udział w warsztatach tkackich „W ramach sztuki” oraz obejrzeli multimedialną prezentację przedstawiającą etapy powstawania tkaniny bawełnianej. Tam też, w zrewitalizowanej kotłowni dawnej fabryki Ludwika Geyera, wykorzystującej najnowsze technologie, usłyszeli opowieść o historii przemysłu włókienniczego oraz samej Białej Fabryki. Oczywiście nie zabrakło także spaceru po wyjątkowej nie tylko dla łodzian ulicy Piotrkowskiej, na której obejrzeli „Ławeczkę Tuwima” i „Fortepian Rubinsteina” oraz spotkali Misia Uszatka, bohatera filmów dla dzieci, który doczekał się swojego pomnika. Na koniec wycieczki zobaczyli łódzką Manufakturę, będącą jednym z bardziej rozpoznawalnych symboli tego wartego zwiedzenia miasta.

Zdjęcia

Uczniowie SP 12 podczas miejskich obchodów 99 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

 

WP 20171111 10 48 22 Pro

DSC08545

W ramach Tygodnia Zdrowego Żywienia uczniowie klasy 5b oraz klasy 6a przygotowali krótką inscenizację na podstawie wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”. Młodzi aktorzy wraz z „naszą” panią stomatolog zaprosili na występ kolegów z klasy 1a oraz dzieci z Przedszkola Samorządowego Nr 19 z Oddziałami Integracyjnymi w Kielcach. Uczniowie zmierzyli się z tremą, ale ich wysiłek nie poszedł na marne. Widzowie z zaciekawieniem oglądali scenki z życia warzyw, które miały uświadomić ich ogromną rolę w naszej diecie, a na zakończenie nagrodzili artystów zasłużonymi oklaskami.

Zdjęcia

DSC08530

W ramach Tygodnia Zdrowego Żywienia uczniowie klas 4-6 mieli za zadanie utworzyć jak najdłuższy szaszłyk wykonany z polskich owoców i warzyw. Nie zabrakło więc jabłek, gruszek, marchewek, ogórków czy pietruszek. Bezkonkurencyjni okazali się uczniowie klasy 6a – ich szaszłyk miał prawie 5 m długości! To właśnie oni zdobyli I miejsce i podobnie jak wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody.

Oczywiście szaszłyki zostały wykonane z zachowaniem podstawowych zasad higieny. Owocowo-warzywne dzieła stały się zdrową przekąską dla uczniów i nauczycieli, a niektóre trafiły do leśnych karmników.

Organizatorzy konkursu (nauczyciel matematyki - Anna Szmidt oraz nauczyciel przyrody) serdecznie dziękują wychowawcą klas 4-6 za pomoc w przygotowaniu szaszłyków. Duże brawa należą się również dla trzecioklasistek - Wiktorii oraz Nikoli.

Zdjęcia

Wyszukiwarka